Nietzsche - Antikristus

Unohtui tämä kokonaan kun luin käytännössä samalla rykäisyllä kun tuon Hyvän ja pahan tuolla puolen. Aika parivaljakko nämä kirjat kyllä ovatkin.

Nietzsche päätti tuhota kristinuskon oikein kerralla ja kunnolla, joten kirjoitti sitten kaksi kirjaa aiheesta. Hyvän ja pahan tuolla puolen keskittyi pieksemään uskontoa, Antikristus taas tekee selvää kirkosta. Edellisessä käytiin lävitse sitä, miten kristillinen moraali on elämälle vierasta ja yleisesti vaan paheksuttavaa. Jälkimmäisessä taas jyrätään pappissääty ja ennankaikkea apostoli Pietari.

Nietzsche näkee Antikristuksessa kirkot ja niiden moraalisäännöt lähinnä pappien keinona hallita kansaa. Siinä missä Hyvässä ja pahassa kansa itse laumana latisti itsensä, niin Antikristuksessa latistaminen on pahantahtoinen vastavallankumous. Kansa joka luuli kaapanneensa vallan laumasielun moraalillaan, onkin itseasiassa vain pappien talutusnuorassa.

Antikristus on Hyvään ja pahaan verrattuna selvästi enemmän propagandapamfletti. Selkeämpi ja rajatumpi kohde, vähemmän filosofista maalailua ja enemmän epäkohtien osoittamista. Ehkä kevyempi luettava, mutta samalla sitten vähän vähemmän visionäärinen ja innostava kuin Hyvä ja paha. Käytännönläheisempi. Hieno kirja yhtäkaikki, Nietzsche rules. 

Erikseen vielä pakko mainita, kuinka pahasti Nietzsche myllyttää Pietaria tässä kirjassa. Pietari esitellään pikkusieluisena ja pahantahtoisena mulkkuna, joka tarkoituksellisella vääristelyllä kahmii valtaa. Ehkä jos joku kirjassa oikeasti on Antikristus, niin Pietari.

Kommentit