Stanislaw Lem - Memoirs Found in a BathtubLisää Lemiä. Ammeesta löytyneet muistelmat. Kafkamaisen musta tarina totaalisen pimeästä tulevaisuudesta.

Italian matkan satoa 2/6

Taustatarina kuuluu, että jossain vaiheessa ihmiskunnan historiaa lauma separatisteja päätti eristäytyä maailmasta kokonaan. USA:n kapitalistisin sakki sulkeutui tunneleihin, joissa kehittyi ilmeisen dysfunktionaalinen yhteiskunta. Paranoia-roolipeli on hyvin varmasti saanut vaikutteita tästä kirjasta, niin ilmeisen järkiheittoista ja tuttua meininki tuntui olevan.

Toinen Lem, jota ei ole koskaan käännetty suomeksi. Mahtava peli on Kindle.

Memoirs Found in a Bathtub kertoo kafkamaisen tarinan jonkun epäonnisen henkilön seikkailuista tunneliverkostossa. Byrokratian rattaat jauhavat ja kaikkitietävä virasto murskaa kaikki toiveet täysijärkisyydestä. Kafkasta tämän erottaa ehkä mustan huumorin määrä. Kafka on lähinnä suoraviivaisen painostavan raskasta, mutta Lemillä koko kauheus on paketoitu vähän keventävään mustaan huumoriin. Terry Gilliamin Brazil tulee mieleen.

Päähenkilö on jotenkin harvinaisen kafkamainen tapaus Lemille tyypillisempiin kykeneviin ja tarmokkaisiin päähenkilöihin. Nimetön päähenkilö on varsin kafkamaisella tavalla melkein persoonaton ja vain ympäristön ohjailtavissa, juuri kuten Kafkallakin päähenkilöt ovat useimmiten sellaisia sieluttomia olmeja, joiden elämä pyörii täysin ulkopuolisten seikkojen ympärillä ja ehdoilla. Lemillä tällainen ulkoaohjautuva olosuhteiden uhri -päähenkilö on varsin epätyypillinen, jos muistelee vaikka Tähtipäiväkirjojen Ijon Tichya. Todella mielenkiintoinen vastaavuus, nyt kun alkoi asiaa miettiä. Hyvä, että näitä tavauksia jaksaa kirjoitella. Tuokin olisi mennyt ihan ohitse muuten.

Tämä on varsin lukemisen arvoinen pläjäys. Ei tämä ehkä mikään elämää mullistava merkkiteos ole, mutta jos Kafka tai Lem kiinnostavat, niin tässä on aika ihanteellinen yhdistelmä tarjolla.

Huh, kello alkaa tulla liikaa, pitää mennä nukkumaan. Tästä tuli nyt vähän tällainen arvostelu tällä kertaa.

Kommentit