Joe Haldeman - The Forever War

Scifiä! Törmäsin Internetissä listaan hyvistä Sci-fi -kirjoista, joista en ollut lukenut muutamaa. Olin kuitenkin kuullut ja kiinnostunut tästä kyseisestä kirjasta jo lapsena, mutta unohtanut sen n. 20 vuodeksi tässä välillä. Tunnistin kuitenkin mistä on kyse ja pakkohan tämä oli hankkia luettavaksi heti. Ei pettänyt!
Alkusanoissa Haldeman kertoo, että Vietnamista kertovan kirja oli aikoinaan vaikea saada julkaistuksi. Ilmeisesti heti sodan perään se ei kustantajien mukaan juurikaan olisi kiinnostanut. Melko raskas Vietnam-painolasti tästä kirjasta kyllä on aistittavissa. Scifi-kuorrutus on vahva ja mukana on paljon ideoita, joita on kierrätetty aktiivisesti scifissä vuoden 1974 jälkeen, mutta Vietnam puskee tästä huolimatta läpi varsin kovaa.

Haldemanin oma aika Vietnamissa tuntuu olevan vahvasti mukana. Sotakuvaukset ovat päähenkilön näkökulmasta arvaamatonta sohlausta, jossa henki on hellässä ja asioihin voi vaikuttaa varsin vähän itse. Välillä kuitenkin päähenkilöt pääsevät olemaan avaruusoopperamaisia sankareita ja hoitavat homman kotiin. Mukavaa vaihtelua sekin. Hellyttävä onnellinen loppukin tarjotaan.

Haldemanin yhteiskuntakuvaukset ovat toisaalta mielenkiintoisinta, toisaalta läpinäkyvimmin Vietnamista kertovaa materiaalia. Kirjan nimi The Forever War juontuu siitä, että sotilaat menettävät aikaa sinkoillessaan relativistisilla nopeuksilla avaruudessa. Valonnopeutta lähestyttäessä heidän oma aikansa efektiivisesti juoksee hitaammin kuin koko ympäröivän maailman aika. Vuoden mittaiselta sotareissulta palatessa ihmiskunta Maassa on ehtinyt edistyä vuosikymmeniä. Yhteiskunta on tällä välin muuttunut käytännössä tunnistamattomaksi ja veteraanit joutuvat yrittämään sopeutua vieraaseen maailmaan, jossa heille ei enää tunnu olevan sijaa.

Seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät yhteiskunnalliset muutokset ovat ehkä kaikista hellyttävintä luettavaa näin vuonna 2014. Haldemanin sankarit joutuvat eräässä vaiheessa palaamaan maailmaan, jossa kaikki ovat homoseksuaaleja ja jopa miehet meikkaavat. Mistä lie tämä ajatusleikki sattunut 1970-luvulla sotaveteraanille mieleen.

Kompakti ja tehokas lukukokemus. Verrattuna esimerkiksi aiempaan Sandersonin The Way of Kingsiin, tämä oli sellainen kirja, jonka pystyi ja halusi lukea läpi lähes yhdeltä istumalta. Tarina edistyi, päähenkilön vaiheita jaksoi seurata ja jonain aikalaiskokemuksena tämä oli äärimmäisen mielenkiintoista luettavaa. Helppo suositella. Amazonin e-kirjakaupassa maksaa alle vitosen. Ei ole mitään syitä olla lukematta tätä vaikka tässä pääsiäislomalla.

Kommentit