Haruki Murakami - Kafka on the Shore

Haruki Murakami - Kafka on the Shore -kirjan kansi

Olen tainnut lukea Murakamilta vain yhden kirjan aiemmin, mutta se oli oikein kiva. Kafka on the Shorea olen selaillut usein ystävien hyllystä, mutta nyt löytyi se äänikirjana kuunneltavaksi niin lopulta sai tutustuttua siihen kunnolla. Ennakko-oletuksena oli, että tämä on jotain ihan villin absurdia meininkiä, mutta aika sisäsiistiä kerrontaa kuitenkin oli kyseessä.

Kirjan päähenkilö Kafka Tomura karkaa 15-vuotiaana kotoa isänsä luota. Äiti ja sisko ovat paenneet jo aiemmin. Kafkan isä on pitkään täysin tuntematon hahmo kirjassa ja karkaamisen syitäkään ei varsinaisesti käsitellä kuin vasta kirjan loppupuolella. Tyylissä on jotain samaa kuin Catch-22:n hajanaisessa ja epälineaarisessa kerronnassa, vaikka selvästi paljon vähemmin korostetusti ja itsetarkoituksellisesti. Kafka on the Shoressa asioita vain käsitellään siinä vaiheessa kun siihen ollaan valmiita ja niitä on käsiteltävä. Tyylikkäästi rakennettu.

Kafkan tarinan lisäksi kirja kertoo toisen maailmansodan aikaan tapahtuneesta mystisestä ufo-hyökkäyksestä (tai jostain sellaisesta) ja Nakata-nimisen vanhan miehen ja hänen yllättävän rekkakuskiystävänsä Hoshinon seikkailuista. Tarinat liittyvät toisiinsa, mutteivat kierry mitenkään älyttömällä tavalla yhteen, kuten joskus naurettavasti käy. Kafkan ja Nakatan tarinalinjat ovat molemmat vahvoja ja Hoshino varsinkin yllättää. Satunnaisena sivuhahmona aloittava rekkakuski kehittyy kauhean sympaattiseksi, mukavaksi ja tärkeäksi hahmoksi. 

Kafka on the Shore on selvästi jälleen kulttuurikirjailijan kirjoittama kirja kulttuurilukijoille. Lähes kaikki hahmot lukevat jatkuvasti mielenkiintoisia kirjoja, keskustelevat filosofiasta, kirjallisuudesta ja klassisesta musiikista ja yksinkertaisena rekkakuskina aloittava Hoshinokin innostuu yllättäen Beethovenista. 

Kulttuurifiilistelyn lisäksi Kafka on the Shore on ennen kaikkea mysteerinen uuskummatarina. Maailma on monimutkainen ja monitahoinen ja poikkeaa siitä, mitä siitä yleisesti luullaan ja hahmot (ja lukija) eivät tiedä mitä tapahtuu tai mitkä tuntemattoman maailman säännöt ovat. Maailmassa kulkee abstraktien käsitteiden henkilöitymiä, joku toinen maailma on olemassa, jonne reitti on jotenkin jäänyt auki, haamuja näkyy ja unien läpi tehdään (tai ehkä ei tehdä) tekoja. Kokonaisuutena hieno ja hämmentävä kokonaisuus, joka tuntuu koherentilta ja noudattavan omia sääntöjään, mutta niitä sääntöjä lukija ei vain pysty tietämään. Murakami ei sorru selittämään kaikkea kirjan lopussa sitten kuitenkin vaan mystiikkaa jää jäljelle.

Erityismaininta on annettava tälle kirjalle siitä, että mukana on seksikohtauksia, jotka kerrankin ovat sekä tarinan kannalta oleellisia että melko kuumia. Yleensä seksikohtaukset melkein missä tahansa kulttuurituotteissa tuntuvat joko hölmöiltä tai kiusallisilta ja lähes aina tarpeettomilta, mutta Kafka on the Shoressa kohtauksille on oleelliset perustelut ja tämän vuoksi ne tuntuvat merkityksellisemmiltä ja iskevämmiltä kuin muuten melkein koskaan. Haruki Murakami, hienosti tehty.

Mukavia ja varsin pidettäviä hahmoja, sopivasti mystiikkaa ja kaikin puolin taidokkaasti rakennettu kokonaisuus. Helppo suositella.

Kommentit