Stephanie Meyer - Houkutus

Twilight! Kyllä vaan.

Ihan alkuun pitää vähän selittää. Arvostelin Twilight-kirjoja opetusryhmälle ja siellä olikin paikalla yksi kunnon fani. Se ei sitten sulattanut minun "lukematta paskaa!" -arviotani ja päädyin sitten lupaamaan että luen ihan oikeasti yhden tämmöisen. Kirjastoista olivat loppu, niin sain sitten fanilta ihan hiirenkorville luetun pokkarin lainaan.

Twilight kertoo teinitytöstä, joka ihkuihastuu vampyyriin. Vampyyrit on Twilightissa sellaisia super-kauniita ja hyviä otuksia, jotka puolustaa hyvyyttä ja teinityttöjä. Paitsi pahat vampyyrit. Jotka on pahoja ja metsästää teinityttöjä.

Sitten seuraa ihan järjetöntä draamaa ja romanttista hyrskyntää. Päähenkilö Bella on sellainen erinlainen nuori pahemmasta päästä. Kuuntelee klassista ja lukee kirjoja(!) ja kaikkea muuta sellaista outoo hei. Kiusallisuus vaan korostuu, kun kirja on kirjoitettu minä-muodossa Bellan näkökulmasta. Voihan se olla ihan realistinen kuvaus teini-ikäisen sielunelämästä, mutta kyllä vähän kävi nolottamaan kaikki ne "Aivan kuin kaikki muut ajattelisivat ihan eri tavalla. Tuntui kuin ainoastaan minä näkisin maailman eri tavalla." -mietiskelyt.

Tarvitsisi olla jotenkin todella ratkaisevasti täysin kaikesta kyynisyydestä vapaa ihminen, että Houkutusta voisi mitenkään lukea vakavalla naamalla. Twilight-kirjojen suosio on kuitenkin melkoinen, niin ilmeisesti tilausta tällaiselle materiaalille kuitenkin löytyy.

Jos jättää sivuun kiusallisen lepertelyn ja vatsanpohjassa lentelevät perhoset, niin kirja silti on jotenkin vähän hämmentävä. Vampyyrien toiminnassa ei vaan esimerkiksi ole hitusenkaan järkeä. "Me asutaan pikkukaupungissa, koska täällä sataa paljon ja sateessa meitä ei erota vampyyreiks. Esitetään mahdollisimman nuoria, että voitais asua täällä pitkään." Ilmeisesti vampirismi vaikuttaa jotenkin heikentävästi ajattelukykyyn, koska vampyyrit on niin järkyttävän tyhmiä ja niiden selitykset asioille niin käsittämättömän ontuvia. Aagh, ei olis pitänyt edes alkaa miettiä tätä enempää, alkaa suututtaa miten absurdeja typeryksiä tuo kirja on täynnä.

Ja en oikeasti edes aloita miettimään Houkutusta mitenkään yhteiskuntatieteellisesti tai sen puolesta mitä arvoja kirjassa hehkutetaan. Suuttuisin taas viihteelle.

Eli. Sisällöllisesti monella tavalla siis ns. jäätävää kakkaa. Teknisesti kirja kuitenkin ihan toimii. Sujuvaa ja kaikin puolin jotenkin laadukkaasti kirjoitettua tekstiä. Selvästi jotain on pakko olla tehty oikein, kun noin naurettavan kirjan kuitenkin luki melkein yhdeltä istumalta ihan tyytyväisenä läpi. Tulee mieleen nyt montakin kirjaa, joissa kyllä itse asioissa on jotain järkeä, mutta lukeminen itsessään on paljon tikkuisempaa puurtamista.

Oli tämä ihan jännä kokemus. Huvittava ja viihdyttävä, joskin myös hysteeriseen itkunauruun asti teiniromanttinen ja masentava.

Jää ihmetys, että kuinka tyhminä ja millaisina ihkupalleroina sitä lukijoita pidetään.

Internet kertoo, että Twilight-kirjoja on myyty tähän mennessä yli 100 miljoonaa kappaletta.

Kommentit

  1. Voisin jollain kierolla tapaa suositella lämpimästi lukemaan sarjan muut osat. Jos sisältö on nyt jäätävää kakkaa niin viimeisen osan juonikäänteet ovat ns. alienkakkaa, joka saa koko universumin sekaisin häpeästä, mutta minkä lukemista ei vain voi lopettaa koska koko homma on levinnyt niin pahasti käsiin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Arvostele arvostelua tai suosittele tämän perusteella jotain uutta luettavaa!