Friedrich Nietzsche - Ecce Homo

Nietzsche selittää Nietzscheä. Ecce Homo on Nietzschen oma katsaus elämäänsä ja tuotantoonsa, ja melkoinen katsaus onkin. Samalla saavat vastauksensa sellaiset visaiset kysymykset, kuten "Miksi olen niin viisas?" ja "Miksi kirjoitan niin hyviä kirjoja?".

Nietzschen lukemisessa melkein parasta on aina ollut se valtava energian ja innostuksen määrä, mikä tekstistä välittyy. Toiset filosofit etsivät totuutta pikkutarkasti nypläämällä, Nietzschen tarkoitus taas on vasaroiden murskata totuus esiin epätotuuden sisältä.

Ecce Homossa paistaa kyllä jo vahvasti läpi, että aivan terveestä kaverista ei ole kyse. Nietzsche tunnustaa olevansa ylivoimaisen älykäs herrarodun messias, jota kukaan nainenkaan ei voi vastustaa. Ainakin suomalaiselle lukijalle tämän tasoinen uhon ja itsevarmuuden määrä kuulostaa varsin epäilyttävälle. Nietzschen oman arvon tunnolla ei Ecce Homossa ole enää mitään pidäkkeitä. Maailman paras ja viisain ihminen, ja sillä selvä.

Vaikka kirjoittaja olisi kuinka umpihullu, niin se ei tietenkään suoraan tarkoita sitä, että kirjojen ajatukset olisivat yhtään sen vähemmän hienoja tai arvokkaita. Vähän varovaisemmin pitää vain lukijana suhtautua ja muistaa miettiä itsekin asiat läpi. Miettimisen aihetta Nietzschestä kyllä poikkeuksetta aina saakin. Sellaista dynamiittia hänen kirjansa ovat vieläkin, vaikka aikaa kirjoittamisesta onkin jo toistasataa vuotta. Epäsovinnaisia ajatuksia, epäsovinnaisesti esitettynä.

Ecce Homo on selvästi lähinnä Nietzschensä jo valmiiksi tunteville ihmisille kirjoitettu. Nietzsche käy lävitse muut kirjansa ja selittää jotain mitä niissä on hakenut, samoin kuin viittaa itseensä ja omiin termeihinsä jatkuvasti. Jollei jatkuvan paluun tai dekadenssin määritelmät ole tuttuja ennestään, voi kyllä Ecce Homoa lukiessa olla jokseenkin syvissä vesissä. Selvästi faneille suunnattu kirja.

Ecce Homo on Nietzschen aivan viimeisiä itse kirjoittamia kirjoja ja sellainen henki siinä tuntuu olevankin. Tähän on ladattu koko Nietzschen hurmos ja viha ja ei tällaisen tilityksen jälkeen varmaan paljon mitään enää olisikaan voinut kirjoittaa. Nietzschen projekti tuntuu olevan valmis ja Ecce Homossa hän lyö viimeiset naulat arkkuun. Komea päätös rohkealle elämälle.

Kommentit