Iain M. Banks - Surface Detail


Pitkästä aikaa Iain M. Banksia! Banksin visiot ja hahmot ovat vieläkin ihan todella mainioita. Hän vain tuntuu jatkavan yhä pidemmällä aiemmin paheksumallani "Isoja räjähdyksiä ja inhottavuuksia!" -linjalla.

Surface Detailin perusajatuksena on sota kuolemanjälkeisestä elämästä. Yksilön mielen säilöminen fyysisen kuoleman jälkeen ei ole temppu eikä mikään. Jotkut sivilisaatiot hyödyntävät tätä järjestämällä pahantekijöilleen helvettejä. Tällaisia perinteisiä ikuisen kidutuksen tyyssijoita. Toiset sivilisaatiot paheksuvat tällaista toimintaa. Lopulta asia on päätetty ratkaista virtuaalisella sodalla. Helvettiläiset vs. helvettien vastustajat.

Banksilla ei tunnu olevan mitään estoja kirjoittaa graafista väkivaltaa ja suolenpätkiä kirjoihinsa. En ole ihan varma miksi hän kokee tarvetta retostella kuolemalla ja kurjuudella niin paljon, mutta ehkä sille joku selitys on. Ehkä Kulttuuri -kirjat olisivat liian puhtoisia ja idyllisiä, jos niissä keskityttäisiin vain Kulttuurin hassutteluihin ja ylikorkean teknologian mahdollisuuksiin.

Kulttuurin hassut aluksetkin tappavat kirjan aikana tuhottoman määrän ihmisiä, mutta ne sentään tekevät sen säädyllisesti ja nopeasti ja etäältä. Ehkä kurjuuksia on pakko näyttää myös konkreettisella tasolla ja läheltä, ettei lukija täysin etäänny siitä, mistä on varsinaisesti kysymys. Minä olisin kyllä ymmärtänyt aika paljon vähemmälläkin. Alussa meinasi jäädä lukeminen kesken, kun ällöilyä vain tuntui jatkuvan. Onneksi ensimmäisen neljänneksen jälkeen meininki rauhoittuu selvästi ja painopiste siirtyy enemmän tähtienväliseen seikkailuun, keskiaikaisen kidutuskuvausten sijaan.

Parasta Banskin scifi-kirjoissa on aina ehdottomasti ollut scifi itsessään. Tälläkään kertaa Banks ei petä. Mukana on aivan loistavia aluksia ja Kulttuuri on kehittynyt ja monipuolistunut kirjojen välillä taas lisää. Banksin kehityksen kirjailijana voi myös huomata selvästi. Kirjojen kunnianhimoisuus on kasvanut jatkuvasti vuodesta toiseen. Visiot ovat massiivisempia ja käsitellyt kysymukset oleellisempia. Ennen kyseessä oli galaktisen ruhtinaskunnan tulevaisuus ja huumerauhaset pärisivät. Nykyään vaakalaudalla on vaatimattomasti kuolemanjälkeinen elämä. Valitettavasti Banskin taipumus isoihin räjähdyksiin ja väkivaltaan on tuntunut kasvavan samassa suhteessa.

Jos alun mässäilystä selviää, niin Surface Detail on kyllä mainiota luettavaa. Banksin visionäärisyys teknologian ja Kulttuurin suhteen on ainakin minulle poikkeuksetta niin viihdyttävää kamaa, että niiden puolesta lusisi tylsempiäkin kirjoja lävitse. Kun vielä itse seikkailutkin ovat mukaansatempaavia, niin paketti on kasassa.

Banskin uudemmat kirjat ovat hyviä ja viihdyttäviä, mutta ei näitä toisaalta kyllä toista kertaa ehkä ole pakko lukea. Pelaajan tai Aseiden käytön pariin voi kyllä palata, mutta en ole varma jaksaisiko Surface Detailia enää toiste. Sen verran selväksi kävi asiat jo näin kertalukemalla.

Erittäin toimivaa käyttökirjallisuutta. Varmasti viihdyttää, mutta ei tästä pidemmällä tähtäimellä miksikään klassikoksi millään muotoa ole. Ei onneksi kaikista kirjoista tarvitsekaan olla.


Kommentit

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Arvostele arvostelua tai suosittele tämän perusteella jotain uutta luettavaa!