P.G. Wodehouse - Much obliged, Jeeves

P.G. Wodehouse - Much obliged, Jeeves -kirjan kansi


Kevyttä ja suoraviivaista seuraavaksi. Wodehouse on täydellistä viihdekirjallisuutta. Wodehousen kirjoista ei erillisinä teoksina juuri ole sanottavaa. Niissä seikkailee ylempien kansanluokkien brittejä, käytetään todella hauskaa ja monipuolista englantia ja meininki on hyväntuulisen leppoisaa.

Much obliged, Jeeves jatkaa tätä tyyliä uskollisesti. Aikamiespoika Bertram Wilberforce Wooster joutuu kiipeliin ja miespalvelijansa Reginald Jeeves junailee asiat parhain päin. Wikipediaa selaamalla selvisi, että Much obliged, Jeeves on itse asiassa toisiksi viimeinen Jeeves and Wooster -kirja. Jeevesin etunimeäkään ei ilmeisesti oltu koskaan mainittu ennen tätä opusta. Selvästi siis klassikkomateriaalia.

Wodehouselta lukee Jeeves-tarinoita lähinnä täysin satunnaisesti mitä sattuu käteen kirjastosta osumaan. Takuuvarmaa viihdykettä, eikä juurikaan tarvitse välittää siitä vaikka nyt tulisikin luettua jotain väärässä järjestyksessä. Keskenään vaihdettavia, mikä ei tämän tyyppisessä kirjallisuudessa ole mikään moite lopulta.

En tiedä olisiko Wodehousesta löydettävissä jotain syvällisempiäkin merkityksiä tai maailmankuvaa järkyttävää dekonstruktiota jos erikseen yrittäisi. Minulle ei kuitenkaan tule mitään tarvetta alkaa etsiä sellaisia puolia näin viihdyttävästä kirjallisuudesta. Tämä on laadukasta, kevyttä ja ehdottoman viihdyttävää viihdettää, joka kuitenkin tarjoaa kielen puolesta sopivaa haastetta, että lukija pysyy virkeänä.

Lukekaa englanniksi. On näitä käännetty, mutta ei se vaan ole sama. Vaikka käännös sinällään olisi hyvä, Wodehousen kirjat ovat niin alkuvoimaisen englantilaisia, että nämä ansaitsevat tulla luetuksi alkuperäiskielellä. Hyvää treeniä, hyvää viihdettä.

Kommentit

  1. Kannattaa kokeilla Jeeves-tarinoita myös englanninkielisinä äänikirjoina. En muista lukijan nimeä, mutta joka tapauksessa hänen käsittelyssään kertomusten viihdearvo ei ainakaan vähene - hänen aunt Agathansa on todella hersyvää kuunneltavaa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Arvostele arvostelua tai suosittele tämän perusteella jotain uutta luettavaa!