L. M. Montgomery - Anne of the Island

L. M. Montgomery - Anne of the Island -kirjan kansi
Seuraavan Anna-kirjan aika! Välissä tuli toivuttua puolitoista viikkoa pienestä hammaskirurgisesta operaatiosta. Menee näköjään sen verran jumiin ihan ilman kolmiotakin olevista kipulääkkeistä, että lukeminen ei välissä onnistunut. Nyt onneksi vedetään taas ja never stop the madness. Perheen asiantuntija kehotti hyppäämään suoraan tähän osaan, joten nyt luvassa Annan opiskeluvuosia.

Meiningissä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta sitten Annan nuoruusvuosien. Anna on itse on välissä kuitenkin seestynyt selvästi ja on vähän vähemmän totaalisen eksynyt omaan mielikuvitusmaailmaansa. Siitä huolimatta asiat koetaan yhä vahvasti ja romantiikkaa ei ujostella.

Romantiikkaa tässä kirjassa riittääkin, sillä Anna kavereineen ovat kaikki osuvasti avioiässä. Sulhasehdokkaita, häitä ja romanttisia eleitä riittää kirjassa. Samoin seuraillaan miten Anna koittaa ymmärtää tunteitaan lapsuudenystäväänsä Gilbert Blytheä kohtaan. Tämä on vähän piinallista luettavaa, koska kaikki muut hahmot ja lukija aivan varmasti tietävät mistä on kyse, mutta Anna itse itsepintaisesti kieltäytyy myöntämästä tosiasioita kunnes vasta kirjan aivan viimeisissä luvuissa.

Missään vaiheessa ei minusta kovin selkeästi kerrottu miksi Annalle oli niin vaikeaa onnistua myöntämään rakastavansa Gilbertiä. Se on erikoista, koska muuten kertoja kyllä kertoo Annan sisäisestä elämästä paljon ja tarkasti. Rakkauselämän suhteen parhaan selityksen antaa kuitenkin Annan rikas tuuliviiriystävä Philippa Gordon. Hän on sitä mieltä, että koska Anna on kuvitellut koko elämänsä millaista rakkaus sitten olisi, hän ei suostu tunnistamaan sitä kun se tulee vastaan, koska se ei olekaan sellaista kuin mitä hän ajatteli. Veikaten ihan hyvä arvaus ja opetus.

Sen sijaan Anna seurustelee opiskeluiden ohessa kaksi vuotta(!) Roy Gardnerin kanssa, joka olisi nykypäivänä varmaan ollut vampyyri. Niin tumma, rikas ja romanttinen hahmo oli kyseessä. Aina sitä hämmentyy miten erilaista seurustelu on noihin aikoihin ollut, kun kaikki odottavat siveästi toisiaan vuosikausia ja lähettelevät kirjeitä toisilleen ja sitten menevät naimisiin 19-vuotiaina.

Annan opiskeluelämä on hauskaa luettavaa. Vaikka penniä venytetään, ystävien kanssa hengaillaan ja tenteistä stressataan, erojakin löytyy. Tytöt perustavat opiskelijakommuunin, mutta kommuuniin hankitaan toki myös kodinhoitaja/esiliina, koska eihän nuoret naiset nyt keskenänsä voi elellä. Täti Jimsie onkin kyllä mainio hahmo. Elämää nähnyt ja ikinuori kissaihminen. Jos itse voisi vanhentua yhtään vastaavalla tavalla, olisi asiat jo varsin hyvin.

Anna-kirjoja on näiden kahden kirjan perusteella kauhean mukava lukea, koska niissä asiat louskuttavat eteenpäin uskottavasti ja sopivan ripeällä tahdilla. Henkilöt kasvavat ihmisinä, opinnot tulevat valmiiksi ja lopulta saakeli onnistutaan Anna ja Gilbertkin saamaan yhteen.

Kaiken romantiikan lisäksi kirjassa seurataan myös Annan kirjallisien ambitioiden kehittymistä. Hän onnistuu kauppaamaan useammankin tarinan eri lehtiin ja on siis periaatteessa ihan julkaissut kirjailija kirjan lopussa. Jääköhän tämä harrastus nyt tämän kirjan ja opiskeluaikojen jälkeen kokonaan sivuun vai jatkaakohan Anna kirjoittamista? Toivottavasti ymmärtää hankkia sitten oman huoneen kun aikoinaan alkavat perustaa kotia Gilbertin kanssa.

Väliin varmaan luen taas jotain muuta, mutta Anna-kirjojen pariin tulee varmasti vielä palattua. Haluan tietää mitä seuraavaksi tapahtuu.

Erityisenä vinkkinä, että koska useimmat Anna-kirjat ovat jo kokonaan tekijänoikeuksista vapaita, ne voi löytää ilmaiseksi e-kirjoina esim. Project Gutenbergistä tai vapaaehtoisten lukemina äänikirjoina Librivoxista!


Mitä lukisit seuraavaksi? Valitse tai vältä jotain näistä aiemmin tavatuista!


L. M. Montgomery - Anne of Green Gables -kirjan kansi
Ensimmäinen Anna-kirja tietysti helppo valinta tähän. Kauhean sympaattista ja yllättävän ripeätahtista menoa. Näin hyviä eivät vanhat ajat ehkä koskaan olleet, mutta on niistä silti kiva lukea.

Hilja Valtonen - Nuoren opettajattaren varaventtiili -kirjan kansi
Hilja Valtosen Nuoren opettajattaren varaventtiili on vähän kuin kotimainen versio aiheesta. Menneiden aikojen nuori ja pystyvä nainen seikkailee viihdyttävästi.

Kommentit