Juhani Karila - Pienen hauen pyydystys

Sain kirjasuosituksena Juhani Karilan Pienen hauen pyydystyksen. Lyhyt googlaaminen paljasti, että kyseessä on jonkin sortin uuskummaa.

Tietyissä piireissä on aikoinaan unelmoitu Lapista sääntelystä vapautettuna alueena, jossa ihmiset ja yritykset voisivat peuhata ilman valtion väliintuloa ja holhousta. Juhani Karila toteuttaa tämän vision omalla tavallaan. Lappi on älyvapautettu alue, jossa kansantaruista tutut yliluonnolliset oliot vielä elävät ja taikuus on totta. Karilan kirjassa taikuutta muutenkin selvästi on maailmassa, mutta eteläisemmästä Suomesta se on ilmeisesti suurin piirtein karkotettu. Helsingissä eletään ihan normaalia kaupunkielämää, mutta Lappiin saa mennä vain omalla luvalla ja valtio ei sitä suosittele.

Kirjan kaksi päähenkilöä ovat Elina Ylijaako, joka palaa vuosittain kotiseudulleen Itä-Lappiin taistelemaan kirouksen kanssa ja poliisi Janatuinen, joka matkustaa Lappiin Elinan perässä pidättääkseen tämän murhasta. 

Elina on selviytyjä, joka murtuneista varpaista ja aktiivisesta kuolemisesta huolimatta puurtaa eteenpäin vaikkei tunnu tietävän miksi. Elina on yleisvieraantunut ja -ahdistunut persoona, josta minun oli vähän vaikea saada kiinni. Jopa pelihahmomaisella tavalla ongelmia toisensa perään ratkaiseva tyyppi, joka vain jatkaa eteenpäin puskemista, oli mikä oli.

Janatuinen taas on ihana Suomi-poliisi-klisee. Mikään ei hätkäytä Janatuista kauheasti vaan hän tarkkailee Lapin meininkiä ulkopuolisen rauhallisesti. Janatuinen on jämpti ja pystyvä, mutta inhimillinen ja empaattinen, vähän kuin olisi tupsahtanut esiin suoraan jostain helsinkiläisen mainostoimiston Suomen poliisille laatimasta markkinointimateriaalista. Oikein hauska hahmo lukea siis.

Kirja on rakennettu kivasti siten, että tilanteiden taustat selviävät samaa tahtia kun tilanteet kehittyvät kohti lakipistettään. Aluksi mennään vähän hitaammin ja tiedetään vähän vähemmän, mutta vauhti kiihtyy jatkuvasti loppua kohti. Näyttäviä mystisiä yhteydenottoja päästään todistamaan.

Kirjan alussa ja lopussa on omituinen kaikkitietävän kertojan osio, jossa joku lentävä henki plumpsahtaa lukijan kanssa suohon ja esittelee kirjan maailman. Minusta nämä olivat vain vähän omituisia enkä saanut yhdistettyä niitä mihinkään muuhun kirjassa tapahtuvaan asiaan. Outo ja ontuva valinta, mutta onneksi unohtui nopeasti kun kirja pääsi käyntiin ja lopussa tämän henkikertojan paluu ei liikaa kuitenkaan harmittanut. Jotain kertoo, että olin jo kokonaan unohtanut nuo episodit. Tätä kirjoittaessa tulivat uudestaan mieleen ja yhä vaikuttivat vain hämmentäviltä. Maksimissaankin vain pieni kauneusvirhe kirjassa lopulta.

Pienen hauen pyydystystä on välillä jännittävä lukea kun Lapista annettava kuva on niin radikaalin maalaisjunttia. Traktorit maatuvat pihalla, kaikki on rempallaan ja ihmiset sekaisin. Lukijana vähän jännittää, että onko tämä nyt ihan silkkaa parjaamista, mutta Juhani Karila on sentään itse kotoisin Lapista niin ehkä tämän voi laskea jonkin itseironian tai kieron kotiseuturakkauden piikkiin?

Mielenkiintoisena yksityiskohtana saamelaiset mainitaan vain kertaalleen "eksoottisen pohjoislapin" yhteydessä. Äkkiä ajattelisi, että jos aiheena on mytologinen Lappi niin alkuperäiskansaa ja heidän mytologioitaan olisi vaikeaa ohittaa. Ehkä ne olisivat Pienen hauen pyydystyksen maailmassa jo niin kovaa kamaa, että perus-suomalainen nenä puraistaisiin välittömästi irti jos sen tunkisi heidän eksoottiselle alueelleen. Niin pelokkaasti eteläisemmän Suomen ihmiset tuntuvat suhtautuvan jo tähän ei-eksoottiseen Lappiin.

Summa summarum, varsin viihdyttävä ja harmiton kirja. Nopea lukea, Lappi realismivapaana alueena on hauska idea ja Janatuinen ja monet paikalliset hahmot olivat oikein hauskoja. Nämä tällaiset kevyemmät kirjat ovat olleet nyt juuri mitä tässä on lähiaikoina tarvinnut ja siihen sarjaan tämä istui erinomaisesti.

Mitä lukisit seuraavaksi? Valitse tai vältä jotain näistä aiemmin tavatuista!


Austin Grossmanin Soon I Will Be Invicible on vastaavalla tavalla viihdyttävä kirja, mutta kirjallisena teoksena selvästi köykäisempi. Ihan kohtuullinen vaihtoehto kuitenkin jos kaipaa hetken hupia, mutta uuskumman Itä-Lapin sijaan kiinnostaa enemmän supersankarisarjakuvat.

Kommentit