Ernest Hemingway - Kilimandsaron lumet


Lopulta tuli testattua Hemingwayta. En loputtomasti innostunut, mutta saipahan sulan hattuun tms. Ernest Hemingway on se amerikkalainen todella uskottavan näköinen kirjailija, jota olen aina luullut englantilaiseksi jostain syystä. Sekittanut varmaan Livingstoneen tai jotain.

Asiaan!

Kilimandsaron lumet on kokoelma novelleita. Kaukomailla ja muuten eksoottisissa paikoissa liikutaan. Safarilla ammuskellaan eläimiä ja muuten ollaan niin valkoista miestä ulkomailla että huhhuh. Välillä tosin kaikki ovat ihan espanjalaisia.

En saanut tästä kokoelmasta oikeastaan niin mitään irti. Tarinat ovat aika tavallisia, eivätkä mitenkään ihmeellisesti sykähdytä. Jotkut ovat vain vähän inhottavia. Lopuissa ei ole ainakaan mitään erityistä suuruutta, jonka takia minun olisi juuri tämä tarina ollut pakko lukea. Kielestä Hemingwayta myös kiitellään kovasti wikipedian mukaan, mutta en nyt siitäkään mitään kovin suuria kiksejä onnistunut irrottelemaan. Tämmöistä tekstiä. En tosin tiedä onko alkuperäiskielellä ollut jotenkin uskomattoman nasevaa, mutta ei ilmeisesti käännöksen läpi ainakaan välity.

Hemingway on saattanut valtava kulttuurivaikuttaja olla, mutta en tämän kokoelman perusteella kyllä itse mitenkään kovin vaikuttunut ole. Ehkä jos tämän laittaisi johonkin historialliseen amerikkalaisen kirjallisuuden kontekstiin, niin voisi paremmin ymmärtää, mutta onneksi ei ole pakko.

Plöö plää Hemingway, korjatkaa jos olen väärässä.

Kommentit