Kurt Vonnegut - Teurastamo 5

Vonnegut jee!

Teurastamo 5 löytyi matkalukemiseksi. Tämän on lukenut aika tosi pitkä aika sitten ja ei ollut ihan varma mitä kaikkea tässä kirjassa tapahtuikaan. Ja tässähän tapahtui vaikka mitä! On avaruusolioita ja ajasta irralleen eksynyt päähenkilö ja Dresdenin pommitus.

Vonnegutista minulla ei ole sinällään enää hirveästi ehkä sanottavaa. Hirvittävän hyvää ja mustaa ja hauskaa luettavaa. Teurastamo 5 ei ole tästä suuri poikkeus. Vähän ehkä jopa tavallista synkempi, koska perustuu kuitenkin Dresdenin pommitukseen, joka oli kuitenkin huomattavan pahaa meininkiä. Josta ei vieläkään ilmeisesti kauhean ylpeitä olla, koska ainut josta siitä vieläkään on lukenut, on Teurastamo 5. Vonnegutin oma selviytyminen palopommituksesta tuntuu näkyvän koko kirjasta läpi. Vähän enemmän epätoivoinen ja vähemmän humoristinen ja vain rehellisemmin musta, kuin useimmat.

Teurastamo 5 on yksi parhaimpia esimerkkejä ympäriinsä pomppivasta kerronnasta, mitä on tullut luettua. Kirjan tarina heilahtelee ympäri ajan ja paikan täysin holtittomasti ja kerrankin siinä ei ole mitään kikkailun tuntua. Sekä kirjallisuudellisesti, että tarinan puolesta täysin perusteltu ja hyvin toteutettu valinta. Kirjan päähenkilö Billy Pilgrim on jonkin sortin kokemuksellinen aikamatkaaja, joka kokee elämänsä satunnaisessa järjestyksessä. Kertoja roikkuu Billyn kokemuksen mukana ympäri vuosikymmenien tämän pomppiessa elämäänsä lävitse.

Tällä kertaa Billy Pilgrim ei myöskään ole oman tarinansa kertoja. Kirja on myös tarinan sisäisesti ihan Vonnegutin itsensä kirjoittama, joka jännästi erottaa sen useimmista Vonnegutin kirjoista. Omakohtaisuus näkyy silläkin puolella.

Teurastamo 5 on vain ihan loistava paketti. Mitä pidempään sitä tässä jälkikäteen mutustelee, sitä vaikuttuneempi fiilis tulee. Kovasti suosittelen. Käännös (julkaisija Tammi, kääntäjä Juhani Jaskari) on myös varsin luettava, ei siis tarvitse ainakaan erikseen vältellä tai jättää lukematta kielen takia.

Kommentit