P. G. Wodehouse - Kuolemattomia golftarinoita

P. G. Wodehouse - Kuolemattomia golf-tarinoitaBrittien huumorikuninkas P. G. Wodehouse ei petä taaskaan. Tämäkin yllättävää kyllä suomeksi. Johtunee siitä, että lähikirjastossa oli saatavilla yhteensä ehkä kuusi englanninkielistä kirjaa. Sillä mennään mitä annetaan!

Kuolemattomia golftarinoita on nimensä mukaisesti kokoelma tarinoita, joihin olennaisesti liittyy golf. Kertojana toimii Kerhon vanhin, itsepintainen tarinamies, joka ei häiriydy kuulijoiden epätoivoisista pakoyrityksistä. Vanhin istuksii kentän laidalla ja törmää moniin elämän ja pelin kolhimiin ihmisiin. Kaikista näistä tapaamisista ja tilanteista tulee mieleen joku muinainen tuttava, joka golfin avulla sai elämänsä järjestykseen jonkin vastaavan sattumuksen jälkeen.

Tarinat itsessään ovat lyhyitä pätkiä, joissa joku sankarillinen golffaaja ratkaisee ongelmansa lähinnä pelaamalla golfia. Wodehousen hahmoille kaikkien ongelmien lähde ja ratkaisu tuntuukin olevan golf. Tätä lausuntoa kirjan henkilöistä tuskin kukaan vastustaisi.

Wodehousen huumori toimii käännettynäkin yllättävän hyvin, mutta siinä on vähän sama ongelma kuin Burgessin kääntämisessä. Toimiminen on vähän valju korvike sille ilotulitukselle, millaista Wodehousenkin alkuperäisteksti tuppaa olemaan. Silti huomattavan luettavaa. Kevyttä ja totaalisen harmitonta ilottelua.

Kauheasti tosin tekee mieli kokeilla golfia nyt.

Kommentit