Arthur C. Clarke - 3001: The Final Odyssey

Arthur C. Clarke, vanha scifi-herrasmies toimittaa jälleen hyvää kamaa. Tällä kertaa avaruudesta löytyy vuonna 2001 avaruuteen unohtunut astronautti.



Vuosi on tällä kertaa jo 3001. Ihmiskunta on kehittynyt vaikka kuinka ja onneksi niin. Tekniikka on siinä kunnossa, että tuhat vuotta avaruudessa kieppunut Frank Poole onnistutaan herättämään henkiin. Hirivittävällä tuurilla löytynyt avaruudesta löytynyt mies pääsee tutustumaan Arthur C. Clarkelle tyypilliseen tapaan asialliseen ja aikuiseen tulevaisuuden yhteiskuntaan.

Samalla saadaan 2001:ssä alkanut avaruusodysseija loppuun. Mustien monoliittien arvoitus ratkeaa melko pitkälle ja langat vedetään yhteen. Jotenkin ihailtavaa miten Clarke saa koko tarinansa mahtumaan yhteen ihan hallitun kokoiseen kirjaan. Vertaa johonkin uudempaan skifiin, (esim. http://tavaus.blogspot.com/2010/04/peter-f-hamilton-pandoras-star.html) jossa tarinan kertomiseen menee ensin 900 sivua ja sen jälkeen olisi luvassa vielä pari kirjaa lisää. Hallittua, pienieleistä ja eleganttia. Arvostan hyvin paljon.

3001: The Final Odyssey on yleisesti taas hyvä esimerkki siitä, miksi pidän vanhasta scifistä. Meininki on jotenkin niin säädyllistä. Ei mitään "taas sataa happoa ja kaikilla on kurjaa koska yhyy ja sitten räjähdyksiä" -ankeilua, vaan jännittäviä tarinoita tulevaisuuden maailmasta, jossa ihmiskunta on saanut hommaa jotenkin haltuun. Ihmiskunnan kehittymistä säädyllisempään ja säädyllisempään suuntaan voi pitää ihan holtittoman optimistisena näkemyksenä, mutta minuun tämä vain vetoaa.

Arthur C. Clarken kirjoja on yksinkertaisesti mukava lukea. Tiedepuoli on hallussa aivan todella vahvasti. Nykyisestä teknologiasta on vedetty uskottava näkemys keski-lyhyen aikajänteen tulevaisuudesta. Minun asiantuntemuksella varustettuun ihmiseen Clarken visiot ainakin vielä uppoavat. Lisäksi Clarkella tuntuisi olevan tapana kirjoittaa kirjojen loppuun kirjaan ja sen syntymiseen ja teknologiaan liittyviä oikeasti mielenkiintoisia sepustuksia.

Lisäksi 3001 on selvästi kirjoitettu jotenkin ihan todella imevästi. En tiedä mikä siinä on, onko kieli vai tarina vai mikä, mutta tätä ei kyllä oikein saanut laskettua käsistä ennen kuin loppu tuli vastaan.

Hyvää settiä, todellakin suosittelen!

Kommentit