Stanislaw Lem - Memoirs of a Space Traveler

Wanhan ajan loma, paljon kirjoja. Tai vain yksi Kindle, johon mahtuu kaikki mahdollinen. Niin tehokasta! Kevennykseksi vähän lisää Stanislaw Lemiä.

Memoirs of a Space Traveller jatkaa Ijon Tichyn seikkailuja. Tähtipäiväkirjoissa oli suomennettuna ensimmäiset Tichyn seikkailut ja Memoirs of a Space Traveller jatkaa siitä. Suomennettuihin Tähtipäiväkirjoihin on otettu mukaan vähän useampia tarinoita kuin englanninkieliseen versioon, joten Memoirs of a Space Travellerissa on mukana joitain Tähtipäiväkirjoista löytyviä matkoja. Memoirs of a Space Travelleriin on valittu yleisesti vähän eksistentiaalisesti jännempiä Tichyn kertomuksia.
Tichyn tarinat eivät tällä kertaa kerro avaruusmatkoista, vaan hänen tapaamisistaan erilaisten eksentristen tiedemiesten kanssa. Toinen on keksinyt aikakoneen, toinen sähköiset aivot ja kolmas on potkaissut käyntiin kokonaisen kyberneettisen evoluution. Tunnelma on yleisesti vähän vakavampi ja käsittelee vaikeampia kysymyksiä kuin Tähtipäiväkirjoissa. Ijon Tichy on päähenkilönä ja kertojana kuitenkin yhä ihan mahtava kaveri ja Lem pääsee väläyttelemään hervottomia visioitaan esim. pesukoneiden vallankumouksesta kertovassa tarinassa, joten liian ryppyotsainen kokonaisuus ei ole kyseessä.

Memoirs of a Space Traveler on jännittävä kokoelma oikeasti raskaita ja lopulta aika raffeja tarinoita ja täysin irrottelun puolelle lipsahtavaa älyllistä hassuttelua. Novellimuoto tiivistää meininkiä sen verran, että suurempiin kysymyksiin annetaan aika suoria vastauksia ja mysteerit selviävät aika loppuun asti. Lemin romaaneissa tuntematonta venytetään pidemmälle ja kysymykset jäävät enemmän auki. Lukijan fiiliksistä on sitten kiinni, kumpi tyyli toimii paremmin.

Varsinkin kevyemmät tarinat osuivat tähän väliin erinomaisesti. Lemin tarinoita voi hauskasti pitää huumorina, joissa on mukana yhteiskunnallista kantaaottavuutta, tai sitten yhteiskunnallisesti kantaaottavina tarinoina, joissa on mukana huumoria. Painotus vuorottelee tarinasta toiseen, mutta kantaaottavana ja tieteellisesti pätevänä humoristina Lem on kyllä ehdoton ykkönen.

Kaikki Lem kannattaa lukea, mitä käsiinsä saa. Kaikesta Lemin tuotannosta tuntuu aina jotain siistiä, hauskaa ja/tai fiksua löytyvän, eikä Memoirs of a Space Traveler ole mikään poikkeus. Suoraviivaisempaa juttua kuin romaaneissa, mutta se ei välttämättä ole mitenkään huono asia.

Kommentit

Lähetä kommentti

Arvostele arvostelua tai suosittele tämän perusteella jotain uutta luettavaa!