Stanislaw Lem - Tales of Pirx the Pilot

Ennenlukematonta Lemiä! Hyvä päivä. Lisäksi ensimmäinen Lem, jota lukee englanniksi.


Stanislaw Lemin siisteyttä on tainnut Tavauksessa aiemminkin jo hehkuttaa ihan tarpeeksi, joten ei siitä ehkä sen enempiä. Jännittävää lukea tätä ensimmäistä kertaa englanniksi. Ennen on lukenut vain suomenkielisiä käännöksiä, jotka ovat poikkeuksetta varsin vanhoja ja aivan holtittoman sympaattisia. Pitää toivoa, että suomenkielisissä käännöksissä löytyvä hassuttelu ja sanoilla leikittely on peräisin alkuperäisestä tekstistä ja vain käännetty hyvin, eikä jonkun tavallista visionäärisemmän suomalaisen kääntäjän taidonnäytettä.

Englanninkieliset käännökset ovat aina vähän jännittäviä, koska niiden laatu noin yleisesti voi olla aivan mitä tahansa. Suurinta osaa englanniksi käännetystä Nietzschestä pidetään esimerkiksi ihan hirveänä scheibana ja yksi Dostojevski, jota epäonnekseni yritin lukea englanniksi, oli myös ihan säälittävää räpellystä.

Lemissä käännös ei ainakaan ole erikseen huono. Kieli ei töki, mutta jotenkin ei ehkä säkenöi ihan samalla tavalla, kuin suomennettu Lem. Voi tosin johtua myös kirjasta, joka on jotenkin ehkä vähemmän leiskuvaa visiota, kuin monet Lemin kirjat.

Rakenteeltaan kirja koostuu keski-pitkistä tarinoista pilotti Pirxin seikkailuista. Jokainen tarina kertoo aina seuraavasta etapista Pirxin elämästä ja samalla ihmiskunnan avaruudenvalloituksesta yleisesti. Ensimmäisessä tarinassa Pirx on vasta kadetti, joka lähtee ensimmäiselle avaruuslennolleen. Viimeisessä tarinassa Pirx komentaa jo omaa avaruusalustaan. Jokaisesta tarinasta toiseen kehittyy myös ihmiskunnan ote avaruudesta. Alussa otetaan vielä jonkin verran haparoivia askeleita, viimeisissä avaruus on jo tiheästi liikennöityä ja kulttuurisesti yhä enemmän arkipäivää.

Jotenkin todella hieno kehityskaari tuon suhteen tässä muuten aika kevyessä kirjassa. Lisäksi viimeisen tarinan aavemainen ja yllättävän koskettava tunnelma tulee ihan puun takaa ja on oikeasti vaikuttava. Pirx itse on mainio lemimäinen päähenkilö: pätevä, hassu ja yleisesti ihan holtittoman pidettävä. Tällä kertaa päähenkilö on kuitenkin selvästi enemmän kiinni todellisuudessa, verrattuna esimerkiksi Tähtipäiväkirjojen Ijon Tichyyn.

Ensimmäiset tarinat menivät vähän ilotulitusta odotellessa ja kirjasta oli vähän vaisu fiilis, mutta kun sai käännettyä odotukset pois Tähtipäiväkirjoista, niin varsin pätevä kokonaisuus Tales of Pirx the Pilot kyllä oli. Kirja kehittyy tarinasta toiseen ja mukana on sopivassa suhteessa kovaa tiedettä ja Lemille tyypillistä hassuttelua. Hyvä kamaa, vaikka vähän vähemmän leiskuvaa Lemiä, kuin mitä suomennettuna tuntuisi löytyvän.

Kommentit