L. M. Montgomery - The Blue Castle


Minulle suositeltiin L. M. Montgomeryn The Blue Castlea juuri sopivasti kun edessä oli pitkä junamatka. Rovaniemen ja Tampereen välillä sai luettua tämän ja nyt ehtii vielä kirjoittaa ajatuksia ylös ennen kuin juna on perillä Helsingissä! 

L. M. Montgomery tunnetaan Anne- ja runotyttö-kirjoistaan ja The Blue Castlessa on samoja elementtejä kuin ainakin Anne-kirjoissa. On haaveiluun taipuvainen päähenkilö ja kanadalaista maaseuturomantiikkaa, mutta eroja löytyy myös. 

The Blue Castle kertoo Valance Stirlingistä, 29-vuotiaasta vanhastapiiasta, joka elää erittäin nukkuvaa ja puolikuollutta elämää. Valance on täysin sukunsa terrorisoima ja jatkaa elämää lähinnä kun muutakaan ei voi. Stirlingit ovat yksi paikallisista "merkittävistä" suvuista ja täynnä toinen toistaan ankeampia lannistajia. Valancen elämä kuitenkin muuttuu kun hän saa tietää olevansa kuolemansairas. Tohtori antaa varman todistuksen, että Valance tulee kuolemaan sydäntautiin äkillisesti koska tahansa, mutta viimeistään vuoden kuluessa. Hän sydämistyy (heh heh) tästä ja päättää pistää ranttaliksi.

Uusi Valance sanoo kipakasti takaisin ja alkaa yleisesti pitää puoliaan. Hän alkaa tehdä omia valintoja, jättää torstaisiivouksen väliin koska paikat eivät ole vielä likaisia ja keskustelee jopa huonomaineisten ihmisten kanssa vaikka suku kuinka kauhistuisi. Ja sukuhan kauhistuu, mutta ei kuitenkaan voi asialle mitään. Lopulta homma menee niin villiksi, että Valance lähtee kotoa työskentelemään kunniattomaan taloon ja vaikka mitä seikkailuja seuraa.

En nyt juoneen tämän syvemmälle lähde. Yleisestikin pidän parhaana mitä vähemmän tietää kirjasta etukäteen. Tämä kyseinen versio kirjasta oli hyvä, koska takakannessa ei ole muuta kuin kuva L. M. Montgomerystä ja siinä se. Ei mitään paljastuksia ketkä ovat päähenkilöitä tai kuka tekee mitä tai murhaa kenet. Pysyy sopivasti varpaillaan kun joutuu ihan itse lukemaan ja saa arvailla mitäköhän nyt on tapahtumassa.

The Blue Castle oli sinällään jo mainio, mutta hauskinta oli oivaltaa, että tämähän on joku Humiseva harju -fanifiktio! Naispäähenkilö on sairaalloinen. Miespäähenkilö on dramaattinen kulkuri, joka katoaa aina välillä metsiin ulvomaan ja on huhujen perusteella varmasti murhaaja tai jotain kauheaa ainakin. Erona on vain, että kaikki on ihan uskomattoman herttaista. Humiseva harju on brittiläistä kauhua, hulluutta ja gotiikkaa. The Blue Castle on taas kanadalaisen sympaattisuutta. Nilkitkin on lopulta jokseenkin mukavia. Tuntuu kuin L. M. Montgomery olisi lukenut pari Jane Austenia ja pari Brontën sisarusten kirjaa ja päättänyt kirjoittaa oman hybridiversionsa: hassut ja ärsyttävät sukulaiset ja kunnollisuuden vaatimukset Austenilta, keuhkotautiin menehtymiset ja hämäräperäiset menneisyydet Brontëlta.

Mukana on oikeasti koskettavia kohtauksia kuten esim. se kun Valancen hoivaama Cecilia muistelee kuollutta lastaan, mutta pääasiassa lukijaa ei pahemmin järkytetä tai yllätetä. Valancen täyskäännös päämäärätietoiseksi riiviöksi oli ihan erikoisen tyydyttävä, mutta muuten The Blue Castle on melko suoraviivaista toiveudentoteuttamista. Paha saa palkkansa, rakkaus voittaa.

Ja se on tosi ok! Nautin tästä kovasti paljon. Hyvää matkalukemista, vahva suositus! Tämäkin niin vanha, että löytyy laillisesti ilmaiseksi internetistä, joten tekosyitä jättää väliin ei ole.  

Mitä lukisit seuraavaksi? Valitse tai vältä jotain näistä aiemmin tavatuista!


L. M. Montgomeryltä löytyy Tavauksesta myös pari Anne-kirjaa. Anne of the Green Gables ja Anne of the Island on helppo linkata tähän oheen. Myös (tietenkin) hyviä!

Emily Brontën Humiseva Harju jäi aikoinaan mieleen tosi vaikuttavana teoksena ja olen sitä monta kertaa pohtinut sen jälkeenkin. Pitää ottaa asiakseen lukea se uudelleen, että saa kirjoitettua siitä jotain tänne. Tekijänoikeudet rauenneet, joten vapaata riistaa tämäkin!

Kommentit