Jeffrey Tucker - Bourbon for Breakfast

Yksilönvapautta ja markkinatalouden mainioutta hehkuttava kokoelmateos tähän väliin. Hyvä lukuvinkki kaikille vasemmistolaisille tai vihreille: tämän helpompaa maalitaulua ei nimittäin varmaan ole liberalismin vastustajille tarjolla.

Jeffrey Tucker on uuden aallon klassisia liberaaleja USA:sta: Ludwig von Mises -instituutin voimahahmoja ja mises.orgin entinen päätoimittaja. Kovasti kapitalismista diggaileva mies, joka haluaa vetää pihvejä alas vessanpöntöstään, koska valtio yrittää estää sen.

Näin kärjistettynä.

Varsin hauska kirjoittaja ja paljon ajatuksia herättävää tavaraa Bourbon for Breakfastista löytyykin oikeasti. Bourbon for Breakfast on jonkin sortin arkipäivän kapinallisuutta lietsova pamfletti, johon on koottu Tuckerin ajatuksia kollektivistisen kulttuurin ulkopuolella elämisestä ja valtiollisen sääntelyn heikkoudesta ja tavoista omassa elämässään rikkoa sitä vastaan. Bourbonin juominen aamulla on yksi esimerkki tällaisesta asiasta, jolla voi osoittaa olevansa jotenkin kapinallinen ja harjoitella yhteiskunnan säännöistä viisveisaamista.

Tekstit ovat osa aivan harvinaisen provosoivia ja sisältävät varsin vahvoja mielipiteitä, joita Tucker ei mitenkään yritä peitellä. Pisteet rehellisyydestä toki, mutta tämän kirjan juttuja ei tarvitsisi kyllä muuttaa mitenkään, jos haluaisi tehdä sketsin propellihattuisesta ja valtiota vastustavasta libertardista. Sen kun lukisi yleisölle valikoituja paloja hassulla äänellä, niin valmiista parodiasta menisi.

Tucker esimerkiksi surkuttelee eurooppalaisia, koska meillä ihmiset heittävät jätteet suoraan omalle pihalleen ja yrittävät peitellä asiaa sanomalla sitä "kompostoinniksi." Sivistynyttä on laittaa jätemyllyyn kaikki kananluista moottoriöljyyn tai vanhojen legoihin ja painaa nappia. Samoin vessanpönttöjen kerralla käyttämän vesimäärän rajoittaminen on valtion aiheuttama "loikka takaisin barbarismiin" jne. Tuckerin provosointi on juuri siinä rajoilla, että ei voi ihan olla varma onko kyseessä vitsailua vai oikeasti vain omassa hassussa amerikkalaisuudessaan vaahtoava kapeakatseinen fanaatikko.

Kirjassa on kuitenkin todella mainioita lukuvinkkejä, joita koitan etsiä käsiini piakkoin. Esimerkiksi Garet Garret kuulostaa oikeasti tutustumisen arvoiselta kirjailijalta. Suuren laman aikaan kirjoittanut jännittäviä draamoja esim. maanviljelijöistä kauppaamassa viljaa jne., jotka ainakin Tuckerin intoilun perusteella kuulostivat mielenkiintoisilta.

Oman mainintansa puhtaasti henkilökohtaisista syistä ansaitsee teksti Dress Like the Great Depression. Tucker kirjoittaa siitä, miten 20-luvulla kunnon laman aikaan kenelläkään ei ollut varaa pukeutua huonosti. Itseä tämä kiinnostaa siksi, että olen aiemmin suomentanut tekstin mises.fi -sivuille: http://mises.fi/post/37
Jee!

Hauskaa kamaa yleisesti. Lyhyitä artikkeleita, jotka ovat kevyitä lukea, mutta ajateltavaa löytyy varmaan jokaiselle. Riippuu ihmisestä, ärsyttääkö vai ihastuttaako materiaali, mutta harva varmaan ihan kylmäksi jää. Kirja on myös ilmaiseksi jaossa internetissä, joten tekosyitä sen lukematta jättämiselle ei oikeastaan ole. Suora linkki: http://mises.org/document/5509/Bourbon-for-Breakfast

Kommentit

Lähetä kommentti

Arvostele arvostelua tai suosittele tämän perusteella jotain uutta luettavaa!