Tuomas Enbuske - Ajatusten alennusmyynti

Tuomas Enbusken pamfletti, jota tuttavapiirissä on hehkutettu vallan hullun lailla. Pienenä en tykännyt Enbuskesta, kun se oli aina niin ilkeä vierailleen radiossa, mutta nykyään häntä kyllä arvostaa huomattavasti paljon enemmän. Kapitalismin puolesta ilmeisesti puhutaan nyt, katsotaan mitä pamfletti on syönyt.


Tyyli ainakin on heti ensimmäisiltä sivuilta lähtien silkkaa Enbuskea. Poliittinen korrektius, hyssyttely tai argumenttien pehmentäminen ei vain kuulu tyyliin, vaan täydeltä laidalta aletaan ladata heti. Kirjassa puretaan erilaisia kapitalismia vastaan heiteltyjä argumentteja, tyyliin "raha on kaiken pahan alku ja juuri!" tai "kapitalismissa kukaan ei välitä kenestäkään oikeasti, vain kaikki vain hakevat rahaa."

Pamfletin ilmaisu tuntuu olevan ihan harvinaisen tiheää. Kaikki argumentin pakolliset osat kyllä ovat siellä sisällä, mutta ne kipataan lukijan niskaan sellaisella tahdilla ja itsetietoisuudella, että yhtään vihamielisemmältä lukijalta menisi luultavasti n. 100% sisällöstä ohi. Liberalismia diggaavalle lukijalle tämä käy mainiosta viihteestä ja argumentit ovat faktisesti nasevia. Markkinataloutta vastustavan ihmisen taas olisi tyylin vuoksi varmasti helppo ohittaa suurin osa materiaalista silkkana kukkoiluna. Sinällään aika rohkea tyylivalinta, kun tietää, että ei Enbuske ehkä kaikista poliittisesti korrekteinta aihetta Suomessa ole valinnut. Tulee vähän sellainen kuorolle saarnaamisen henki.

Mukana on tietysti ihan tajutonta sitaattikamaa jälleen. "Jos joku vielä lukee Helsingin Sanomia tai katsoo Ylen uutisia, ei voi olla huomaamatta, että samettitakkinen dosentti on raahattu kirjahyllynsä eteen huolestumaan tuloeroista."  Tai  "Esimerkiksi postin automatisoinnin yhteydessä puhuttiin työpaikkojen menettämisestä. Jos todella haluttaisiin pitää työpaikat, sähköpostit voisi kieltää. Ja työmiehet voitaisiin pakottaa kaivamaan ojia lusikoilla kauhakuormaajien asemesta."

Yhdeltä istumalta lukaistava, kuten pamfletin ehkä kuuluukin olla. Vessakirjana olisi ehkä ollut silti sopivampi, koska tällainen tykitys alkoi jossain vaiheessa jo puuduttaa. Kärjekkäästi esitettyjä argumentteja toisensa perään, tiukalla tahdilla. Keskustelunavaukseksi tämä varmaan on tarkoitettu ja keskusteluja varmasti on avannutkin, mutta en ole ihan varma kuinka hedelmällisiä. Voin vain kuvitella kuinka paljon otsasuonet ovat sykkineet ja korvista on noussut savua tämän pamfletin takia.

Tapa se on sekin toki potkaista ajatuksia liikkeelle. En silti ole nyt täysin varma, onko tämän ollut tarkoitus olla ensimmäinen ja reilu keskustelunavaus, vai puhdas provokaatio ja tilaisuus päästä vähän pätemään. Jälkimmäisessäkään vaihtoehdossa ei toki ole sinällään mitään väärää. Toisaalta jos kirja on samanmieliselle lukijalle vähän puuduttava ja vastapuolelle luultavasti raivostuttavan armoton, niin en tiedä pystynkö ihan täysiä pisteitä tälle antamaan.

Vessalukemisena tämä olisi varmaan toiminut. Lyhyitä pätkiä ja kaikissa vähintään jotain hauskaa ja sukkelaa  mukana. Argumenteista olen oikeastaan kaikista samaa mieltä, eikä täältä mitään kovin uutta sinällään löytynyt. Ihan mukava välipala. Ilmaiseksi kun netistä löytyy, niin kurkatkaa toki pois mitä itse olette mieltä.

Kommentit